The user’s viewpoint

For this exercise I have chosen two buildings/spaces designed for a particular activity that is undertaken from a specific, distinctive position.  The following photos attempt to capture the user’s point of view.

The first space I chose was the newly refurbished ladies toilets in Barkers department store.

P1100138

Approach to the ladies loos, newly decorated, but quite dull and uninspiring so far…

 

P1100134

From the doorway – what a contrast! Bold and modern, accent colours of red and lime green highlight the wash basins and give off a vibrant look. From a user point of view, good light – natural and artificial, neat  area with lots of mirrors. Disappointing that someone has already littered the area.

 

P1100133

This photograph illustrates the cubicles where large laminated panels depict summer scenes of bluebell woods, sunflower and poppy fields. I like the elements of nature that have been injected into the design creating a lively and striking environment.  What the reader cannot capture here is the gentle sound of garden birds tweeting from discreet speakers inset in the ceiling tiles. Lovely!

 

My second building is the Harris Library and Museum in Preston Lancashire.

DSC_2280

This shot shows one of the many floors of the museum. The clever architectural design encourages the user to look down. The viewpoint is an interesting mix of design and function – the cafe below utilises the central floor space of the ground floor and is flanked by dramatic supporting pillars.

 

DSC_2291

I took this shot while seated.  Exhibits in this room are positioned at various heights and orientation to enable the user to view from varying angles and positions.

 

 

Advertisements